Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ministrul apărării naționale la conferința „Împreună protejăm România”
Ministrul Ciucă a subliniat faptul că, în pandemie, personalul medical este în linia întâi, luptând pentru însănătoșirea tuturor celor afectați de boală, iar militarii s-au implicat în susținerea lor: „Unități specializate ale Ministerului Apărării Naționale au ridicat spitale de campanie, au transportat materiale și echipamente medicale, au fost alături de veteranii de război și de familiile militarilor aflați în misiuni în teatrele de operații, au sprijinit, pe timpul stării de urgență, polițiștii și jandarmii și s-au implicat în proiectarea și producerea de echipamente medicale dedicate confruntării cu COVID-19”.
Totodată, ministrul apărării naționale a arătat că militarii au avut permanent în vedere păstrarea capacității Armatei României de a-și îndeplini misiunea constituțională de garantare a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale a țării: „Cu toate provocările reprezentate de pandemia Covid-19 am avut în vedere și celelalte misiuni și nu am oprit nici eforturile de modernizare și înzestrare a Armatei României cu cele mai bune echipamente de apărare. Suntem pregătiți să răspundem oricărei amenințări la adresa securității naționale și euroatlantice, avem planuri de contingență și putem reacționa rapid și eficient la orice fel de provocare”.
De asemenea, referindu-se la misiunile militarilor români, ministrul apărării naționale a declarat: „Militarii s-au antrenat pentru luptă, pentru misiuni în teatrele de operații externe, pentru acțiuni într-un mediu ostil, dar s-au pregătit și pentru a interveni la dezastre naturale, pentru a-i sprijini pe cei aflați la nevoie. Însă niciun antrenament nu te poate face imun la suferința semenilor tăi, niciun antrenament nu te poate pregăti pentru momentul când cei dragi – bunici, părinți, copii, rude și prieteni – sunt în pericol și au nevoie de sprijinul tău”.
La evenimentul de la Clubul Diplomatic au participat, de asemenea, reprezentanți ai misiunilor diplomatice în România, decidenți guvernamentali și politici, specialiști implicați direct în acțiunile de combatere a epidemiei, reprezentanți ai mediului de afaceri. Temele de dezbatere au urmărit efectele pandemiei și măsurile care se impun a fi luate în plan socioeconomic și medical.
* * *
În cadrul evenimentului a fost lansată ediția print a catalogului „Împreună protejăm România”, realizat în parteneriat cu Institutul Național de Statistică, Camera de Comerț Româno- Americană (RACC) și UGIR- 1903.
Proiectul prezintă măsurile luate de autoritățile centrale și locale, colaborarea cu partenerii externi în contextul pandemiei de COVID-19, dar și măsurile luate de companiile și instituțiile mari din România, pentru protejarea angajaților și a clienților, respectiv continuarea activității în condiții cât mai bune, precum și modul în care acestea au sprijinit sistemul medical.
Mai multe detalii despre proiect pot fi accesate aici: https://impreuna-protejam-romania.ro/
Biroul presă