Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Unitatea de Integrare a Forțelor NATO, la a cincea aniversare
După primirea raportului și intonarea imnurilor NATO și României, comandantul NFIU, locotenent-colonelul Sorin-Gheorghe Șoană a oferit, în semn de recunoștință, foștilor comandanți ai structurii, placheta NFIU România. În continuare, a fost conferită Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, personalului care a activat în cadrul NFIU încă de la înființarea acestei unități.
În alocuțiunea sa, secretarul de stat Simona Cojocaru a evidențiat rolul esențial pe care îl are această structură, în implementarea planurilor operaționale la nivelul Alianței.
„Postura de descurajare și apărare colectivă rămâne esențială pentru securitatea comună, fiind prioritară continuarea consolidării acesteia, context în care structura NFIU reprezintă un facilitator important. Personalul militar internațional și român care cooperează în cadrul acestei structuri reprezintă o declarație de unitate și solidaritate a NATO. Acționând împreună în acest mediu multinațional reprezintă o bună oportunitate de a învăța unul de la celălalt, de a aprofunda cunoașterea și înțelegerea realităților din actualul context de securitate.”
La rândul său, șeful Statului Major al Forțelor Terestre Române, a reliefat faptul că NFIU s-a dovedit a fi o punte sigură între forțele NATO și România, care a demonstrat permanent că este în măsură să își îndeplinească obligațiile asumate și misiunile încredințate.
* * *
Decizia pentru înființarea acestui comandament pe flancul estic al Alianței a fost luată la Summit-ul din Țara Galilor din 2014, unde a fost aprobat Planul de Reacție Rapidă, care cuprinde o serie de măsuri de apărare colectivă.
NFIU este o prezență permanentă a Alianței pe teritoriul României. Coordonarea dislocării rapide a forțelor NATO cu un nivel de reacție foarte ridicat, identificarea nevoilor logistice și de transport ale acestora și asigurarea legăturii dintre forțele Alianței și România, fac parte din paleta de misiuni pe care această structură le are de îndeplinit.
Amprenta multinațională a acestei structuri o reprezintă militarii care provin din 12 țări contribuitoare: Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite Ale Americii și România.
Biroul presă