Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” s-a întors acasă
Ceremonia de repatriere a avut loc în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.
Ministrul Ciucă a apreciat complexitatea misiunii - în cele aproape 140 de zile petrecute pe apele Mării Negre, Mării Egee și ale Mării Mediterane - atât prin natura operațiunilor executate, cât și din punct de vedere al contextului generat de pandemia SARS-CoV-2.
„Misiunile de monitorizare a traficului maritim, cele în sprijinul Operației NATO Sea Guardian, acțiunile derulate cu scopul descurajării unor potențiale amenințări la adresa Alianței, precum și activitățile de instruire în comun desfășurare pe mare, au contribuit la creșterea interoperabilității Forțelor Navale Române cu cele aliate”, a spus ministrul apărării naționale.
De asemenea, ministrul a concluzionat că exercitarea comenzii acestei importante grupări navale a reconfirmat și întărit prestigiul Forțelor Navale Române, profesionalismul marinarilor militari români și a contribuit la reafirmarea capacității țării noastre de a fi un furnizor de securitate și pilon de stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre și în bazinul mediteranean.
****
În perioada 16 ianuarie - 5 iunie 2020, nava militară românească a executat misiuni specifice luptei contra minelor marine, pentru menținerea capacității de luptă și de reacție imediată a NATO, conform răspunsului militar aliat rapid în situații de criză în regiunea Mării Negre, Mării Egee și a Mării Mediterane.
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, condus de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, a plecat în misiune în urmă cu 138 de zile, la data de 20 ianuarie, având la bord un echipaj alcătuit din 68 de marinari și 17 ofițeri de stat major (dintre care 14 români).
În cele peste 9.440 de mile marine parcurse, nava a desfășurat activități de monitorizare a traficului maritim, misiuni în sprijinul Operației NATO „Sea Guardian” și acțiuni de descurajare a unor potențiale amenințări la adresa Alianței, activități de instruire, integrare și interoperabilitate a forțelor pe mare, precum și activități de reprezentare a Alianței, pentru creșterea vizibilității acesteia, prin executarea de vizite oficiale în porturile de refacere a capacității de luptă a navelor SNMCMG-2.
SNMCMG-2 este una din cele patru grupări navale permanente ale NATO, care are rolul de a asigura prezența navală aliată pe timp de pace și de a interveni rapid, în situația activării forței de răspuns a Alianței.
România a asigurat, prin Forțele Navale Române, pentru prima dată, conducerea unei grupări navale NATO, fapt ce demonstrează recunoașterea profesionalismului militarilor români de către partenerii din Alianță, precum și capacitatea țării noastre de a fi un furnizor de securitate și garant al stabilității în regiunea extinsă a Mării Negre și în bazinul mediteranean.
Biroul presă