Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Spectacolul „Omagiu Armatei Române” la Ministerul Apărării Naționale
„Păuliș, Oarba de Mureș sau Carei sunt doar câteva dintre cele mai importante bătălii ale Armatei Române din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, momente de jertfă și glorie rămase în memoria colectivă a poporului român ce sunt retrăite cu emoție de puținii veterani de război rămași în viață. Noi, generațiile de astăzi, avem datoria morală de a rememora faptele lor de vitejie și de a aduce un pios omagiu celor care s-au jertfit pentru patrie și popor” a declarat Gabriel Leș în discursul său.
Spectacolul a debutat cu intonarea Imnului Național al României și cu un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Activitatea, care a reunit reprezentanții a patru generații de români, de la copii de 7 ani până la vârstnici de 100 de ani, veterani de război, civili și militari activi, în rezervă și retragere, a fost dedicată celor două evenimente majore din viața Oștirii Române: împlinirea a 75 de ani de când Armata Română a reușit, prin faptele sale de vitejie, să elibereze ultima palmă de pământ din teritoriul țării, ulterior contribuind semnificativ și la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei, iar cel de-al doilea ca importanță istorică, împlinirea a 60 de ani, de când, anual, sărbătorim Ziua Armatei României (dată stabilită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959).
Ulterior, activitatea a cuprins vizionarea unui colaj de filme artistice având ca temă bătăliile purtate de Armata Română în perioada august 1944-mai 1945, decernarea unor plachete comemorative, recitaluri de poezie, dansuri populare și, în încheiere, un exercițiu de drill-team executat de o formațiune mixtă aparținând Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
* * *
Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu” (ACMFRR) a fost înființată în anul 2016, prin efortul a 23 de cadre militare în rezervă și retragere, care au făcut parte din primele promoții de cadre militare active femei din anii 1973-1976 și poartă numele primei femei militar din lume ce și-a dobândit gradul de ofițer luptând pe front, cu arma în mână, în Primul Război Mondial.
ACMFRR are ca obectiv principal educarea tinerei generații în spiritul patriotic, al dragostei de țară, de cinstire a eroilor neamului românesc și al Armatei Române, al respectului față de valorile și simbolurile naționale.
Biroul presă