Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, la București
Prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, activitatea a reprezentat un prilej de reflecție comună și un schimb de opinii pe tema consolidării proiectului european, din perspectiva dimensiunii de securitate și apărare.
Prima sesiune de lucru, care a avut loc miercuri, 30 ianuarie, cu participarea Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg și a Subsecretarului General al ONU pentru operații de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, s-a focalizat pe implementarea Agendei privind „Femeile, pacea și securitatea”, inclusiv din perspectiva viitoarelor angajamente și acțiuni ce ar trebui să conducă la asigurarea egalității de gen pe dimensiunea securității și apărării. În acest sens, a fost abordat cadrul mai larg de cooperare între cele trei organizații în managementul crizelor internaționale.
În intervenția sa, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a evidențiat importanța majoră pe care Președinția română a Consiliului o acordă consolidării cooperării între UE și NATO, relației transatlantice și parteneriatului strategic al Uniunii Europene cu ONU. Oficialul român a subliniat importanța domeniului egalității de gen și a implementării măsurilor optime pe această dimensiune și a exprimat susținerea României pentru demersurile Uniunii în implementarea Agendei privind „Femeile, Pacea și Securitatea”. „Egalitatea de gen trebuie să rămână un obiectiv esențial, ce ar trebui integrat în mecanismele de prevenire a conflictelor și construire a păcii”, a concluzionat ministrul Leș.
În cea de-a doua zi a reuniunii, de joi, 31 ianuarie, în cadrul sesiunii privind viitorul apărării europene, miniștrii apărării au avut o discuție aprofundată privind stadiul și progresele înregistrate în implementarea Strategiei Globale a UE pentru politica externă și de securitate, cu accent pe aspectele ce vizează coerența inițiativelor pentru apărare (Cooperarea structurată permanentă - PESCO; Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării - CARD; Fondul European de Apărare - EDF). De asemenea, oficialii au abordat o serie de aspecte referitoare la implicațiile asupra eforturilor de dezvoltare a capabilităților militare, a evoluțiilor pe linia inovării și cercetării-dezvoltării, precum și a progresului tehnologic. A fost evidențiată dinamica accentuată a componentei tehnologice din domeniul civil, care are un impact semnificativ asupra domeniului militar.
Ministrul român al apărării naționale a subliniat momentul de oportunitate pentru impulsionarea suplimentară a eforturilor UE pe linia securității și apărării, reliefând faptul că progresele obținute deschid calea către o etapă de consolidare, focalizată pe implementare eficientă, corelare și interconectare, dar care reclamă, totodată, o mai bună coerență a acestor inițiative.
De asemenea, plecând de la recunoașterea rolului central al NATO în asigurarea securității și apărării la nivel european, Gabriel Leș a exprimat sprijinul pentru menținerea direcției de acțiune actuală, centrată pe dezvoltarea profilului Uniunii de actor global. În acest context, ministrul român al apărării a subliniat că relația trans-atlantică rămâne esențială, „o Europă mai puternică pe dimensiunea de apărare nefiind viabilă în lipsa unei conexiuni strânse cu partenerii trans-atlantici”.
Referitor la mobilitatea militară, ministrul Leș a subliniat faptul că România va acorda o atenție deosebită planului de acțiune, mizând pe o abordare coordonată și pragmatică la nivelul întregii Uniuni, remarcând faptul că atât infrastructura de transport, cât și aspectele normative și procedurale devin esențiale. Totodată, a semnalat impactul pe care ritmul accentuat al inovării în domeniul civil îl are asupra domeniului militar și a evidențiat valoarea adăugată pe care noile tehnologii o pot aduce în domenii relevante pentru asigurarea superiorității militare.
Biroul presă