Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naționale, la sediul M.Ap.N.
Întâlnirile s-au desfășurat în marja Reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene care are loc, la București, în zilele de 30 și 31 ianuarie, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului UE.
Ministrul apărării naționale a mulțumit oficialului ONU pentru participarea la reuniune și a reafirmat angajamentul țării noastre de a fi în continuare un partener important în cadrul organizațiilor internaționale din care face parte – ONU, NATO și Uniunea Europeană. „România este profund determinată în susținerea rezolvării pe cale pașnică a tuturor crizelor cu care comunitatea internațională se confruntă în această perioadă, așa cum a făcut, de altfel, în cei 27 de ani în care a contribuit cu trupe la misiunile desfășurate sub egida Națiunilor Unite. Din anul 1991 și până în prezent, circa 10.000 de militari români au luat parte la peste 25 de astfel de misiuni, în diferite zone ale globului”, a subliniat Gabriel Leș.
De asemenea, ministrul apărării naționale a precizat că România a deținut anterior calitatea de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în patru mandate, depunându-și candidatura pentru un nou mandat în perioada 2020-2021.
În context, oficialul român a amintit că țara noastră va continua să contribuie la eforturile internaționale de menținere a păcii, “un exemplu important în acest sens fiind oferta de participare a Armatei României cu un detașament de elicoptere de transport la operațiunea MINUSMA, din Mali, începând cu octombrie 2019”.
În finalul întâlnirii cu oficialul ONU, ministrul a reafirmat că România, în perioada în care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, va milita pentru o cooperare mai structurată și sistematică între UE și ONU, în vederea creșterii eficienței parteneriatului strategic dintre cele două organizații în ceea ce privește misiunile de menținere a păcii și managementul crizelor.
A doua întâlnire bilaterală, între ministrul Leș și directorul executiv Domecq, a fost centrată pe colaborarea dintre România și Agenția Europeană de Apărare. „Suntem conștienți că EDA va avea un rol mai important în contextul actual, centrat pe consolidarea dimensiunii de securitate și apărare la nivelul UE, în deplină coordonare cu NATO”, a spus ministrul apărării naționale.
Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la perspectivele Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE, cu accent pe asigurarea coerenței între diferitele inițiative lansate recent (PESCO, CARD, EDF). Au fost prezentate, de asemenea, prioritățile Președinției României în domeniul securității și apărării și au discutat, de asemenea, despre evenimentele co-organizate cu Agenția în România în perioada următoare la București.
Biroul presă