Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Cel mai longeviv marinar a împlinit astăzi 100 de ani
În cadrul evenimentului, care a fost organizat la Palatul Cercului Militar Național din București, contraamiralului Mircea Caragea i-a fost conferit, din partea Președintelui României, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer cu însemn de pace. Distincția a fost acordată în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru vitejia și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă contraamiralul în retragere Mircea Caragea de-a lungul întregii sale cariere militare, precum și pentru exemplara sa conduită civică.
În cuvântul său, ministrul apărării naționale a subliniat faptul că este impresionat de cariera bravului veteran, apreciind modul în care acesta și-a dedicat viața țării, mării și Marinei Militare. “Aceste virtuți ar trebui să devină modele pentru noi toți, așa cum erau și în urmă cu 100 de ani, când a fost făurită România Mare”, a concluzionat ministrul Leș.
* * *
Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viață care a participat la primul marș de instrucție al Navei-Școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939.
Mircea Caragea s-a născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița. A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” și, pentru că iubea marea, în anul 1938 s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța. După absolvire, prima funcție pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofițer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la “Operațiunea 60.000”, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Crimeea. De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcții la bordul navelor, dar a fost și comandant al portului militar Hârșova (1944-1945), precum și profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele.
În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofițer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist.
După mai mulți ani de încercări și refuzuri, începând cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcții, iar în anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieșit la pensie în anul 1982.
Biroul presă