Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Discursul ministrului apărării naționale la aniversarea Zilei Marinei Române
Domnule ministru al Apărării al Republicii Moldova, Eugeniu Sturza,
Doamnelor și domnilor miniștri,
Doamnă vice-amiral Lisa Francheti, comandant al Flotei a VI-a a Statelor Unite ale Americii,
domnule general Nicolae Ciucă, șef al Statului Major al Apărării,
Înalt Prea Sfințite Părinte Teodosie,
Domnule viceamiral Alexandru Mârșu, șef al Statului Major al Forțelor Navale,
Doamnelor și domnilor amirali și generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri, soldați gradați profesioniști,
Distinsă audiență,
Dragi marinari,
Sunt extrem de onorat să mă aflu astăzi la unul dintre cele mai importante evenimente sărbătorite în Armata României, Ziua Forțelor Navale.
O tradiție dragă românilor, Ziua Marinei Române se sărbătorește de peste un veac odată cu prăznuirea Adormirii Sfântei Fecioare Maria, ocrotitoarea tuturor marinarilor.
Este momentul în care onorăm cutezanța celor care poartă drapelul României pe mările și oceanele lumii și totodată un bun prilej de rememorare, cu pioșenie și respect, a devotamentului și sacrificiului săvârșit de luptătorii marinari pentru și în numele Patriei.
Doamnelor și domnilor,
Apărătoare ale fruntariilor de ape ale României, Forțele Navale Române se prezintă astăzi ca un organism aflat în plin proces de modernizare, cu structuri militare dinamice, încadrate cu profesioniști redutabili, care au pasiune și vocație pentru profesia lor, care sunt căliți în misiuni și exerciții internaționale, antrenați permanent să acționeze după proceduri interoperabile în cadrul Alianței, constituind o categorie de forțe aptă să acționeze în concordanță cu noile provocări de securitate din regiunea Mării Negre, în apărarea intereselor de securitate ale României.
Așa cum am mai afirmat și în alte rânduri, anul 2018 – Anul Centenar - va fi unul de referință pentru Marina Militară Română. Suntem în plin proces de selecție a câștigătorului programului de achiziție pentru corvetele multifuncționale, program care va asigura nu doar o capabilitate modernă de apărare la Marea Neagră, dar, prin offset-ul aferent, va asigura și modernizarea celor două fregate tip T-22, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”. Totodată, am finalizat condițiile pentru derularea achizițiilor sistemului de instalații mobile de lansare de rachete antinavă, bateriile de coastă care vor întregi amprenta de securitate navală a țării noastre.
De asemenea, suntem în plin proces de fundamentare a concepției de înzestrare pentru încă un program strategic, cel al dotării cu submarine, program absolut necesar pentru ca forțele noastre navale să-și consolideze capacitatea de acțiune în zona de responsabilitate. Toate aceste programe pornesc de la dorința de a întări capacitatea de reacție imediată a Forțelor Navale, de a consolida poziția strategică a României la Marea Neagră. În același timp, condiția de bază de la care s-a plecat în proiectarea acestor programe strategice de înzestrare a fost de implicare maximă a industriei naționale de apărare, atât în producerea acestor capabilitați de înaltă tehnologie, dar și pe întreg ciclul de mentenanță al tehnicii care va intra, astfel, în dotarea Marinei Militare. Guvernul României și-a asumat, prin Programul de Guvernare, relansarea industriei naționale de apărare, accesul la cele mai noi tehnologii în domeniu, crearea de locuri de muncă înalt calificate și asigurarea pentru țara noastră a statutului de hub regional al industriei de apărare europene. Ne pregătim în acest an să lansăm, la București, producția transportoarelor blindate 8x8 Piranha V pentru Forțele Terestre, pentru Forțele Aeriene pregătim relansarea activității Fabricii de Avioane de la Craiova, care va realiza modernizarea avioanelor-școală IAR-99 Șoim la standardul Super Șoim. Iată că, și programul de construcție al corvetelor va da șansa șantierelor navale din România să se dezvolte, precum gândim, pentru viitor, și construcția submarinelor.
Anul 2018 este unul foarte intens și din punct de vedere al pregătirii, cu multe exerciții și misiuni, în special cele cu nave aliate care sunt desfășurate în Marea Neagră, în baza deciziilor luate în cadrul Alianței Nord Atlantice.
Nu trebuie uitată resursa umană, cea mai importantă din punctul de vedere al resurselor dintr-o categorie de forțe, ce-și dorește performanță și profesionalism. Pentru conducerea Ministerului Apărării Naționale, este foarte important să investim în educație. În acest sens, anul acesta am aprobat reînființarea la Constanța a Colegului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" - o instituție militară de învățământ preuniversitar, unitate ce a pregătit generații întregi de elevi marinari până în urmă cu aproximativ 20 de ani. Alături de cele două instituții de învățământ prestigioase ale Forțelor Navale, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” își va redeschide porțile peste aproximativ 3 săptămâni, mai exact pe data de 10 septembrie, având misiunea de a redeveni o instituție performantă, valorasă și recunoscută în sistemul de învățământ militar și național.
Dragi marinari, aveți datoria să vă pregătiți ca și până acum, adică temeinic și profesionist, pentru că responsabilitățile voastre sunt esențiale în apărarea flancului estic al NATO și al Uniunii Europene, în dimensiunea sa maritimă. La acestea se adaugă capabilitățile speciale desfășurate pentru apărarea unuia dintre cele mai importante coridoare fluviale de transport, peste 1.000 de kilometri de Dunăre.
Vă asigur totodată de întregul sprijin al echipei de conducere a Ministerului Apărării Naționale în promovarea ambițioasei, dar perfect realizabilei agende în domeniul înzestrării și întăririi capacității de luptă, după cum vă asigur că așteptările noastre și ale cetățenilor României cu privire la modul în care vă veți îndeplini misiunile sunt pe măsura înaltelor obiective pe care vi le-ați asumat. Misiunea dumneavoastră nu este una ușoară, dar capabilitățile și aptitudinile dumneavoastră ne dau nouă convingerea că veți fi tot timpul acolo unde Țara v-o cere, la datorie.
În această zi de sărbătoare pentru voi, marinarii militari, doresc să vă mulțumesc tuturor pentru modul exemplar în care vă îndeplinăți misiunile și să vă urez multă sănătate, putere de muncă, satisfacții profesionale și personale alături de cei dragi dumneavoastră.
La final, aș dori de asemenea să transmit un mesaj tuturor românilor ce astăzi își serbează onomastica de Sfânta Fecioara Maria, și un sincer La mulți ani, cu multe bucurii alături de cei dragi.
Biroul presă