Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Reuniunea miniștrilor apărării în formatul B9 - „Bucharest 9”, de la București
În deschiderea lucrărilor, ministrul Mihai Fifor a declarat că „este momentul maximizării rolului de descurajare a mijloacelor de apărare pe care le avem la dispoziție și apreciem că acest aspect trebuie să se regăsească în cadrul viziunii strategice a Alianței Nord-Atlantice pe termen mediu și lung. Aceasta înseamnă, în fapt, continuarea eforturilor de adaptare a posturii NATO de descurajare și apărare la realitățile strategice curente”.
Sesiunile de lucru ale ministerialei în format B9 au adus în atenția delegațiilor teme precum procesul de adaptare a structurii de comandă a NATO, riscurile și amenințările provenind din vecinătatea estică a Alianței, consolidarea relației dintre NATO și UE, modalități de consolidare a cooperării între statele aliate inclusiv prin asigurarea complementarității cu alte formate regionale, precum Inițiativa europeană în domeniul apărării/EDI, respectiv Inițiativa celor Trei Mări.
În cadrul primei sesiuni de lucru, au fost evaluate arhitectura de securitate pe întregul flanc estic și modalități concrete prin care se pot formula răspunsuri adaptate în cadrul aliat. Cea de-a doua sesiune s-a axat pe stadiul implementării deciziilor aliate de la Varșovia pe linia prezenței înaintate, precum și așteptările privind Summit-ul NATO din 2018, iar în cea de a treia sesiune au fost abordate aspecte referitoare la interoperabilitatea și mobilitatea forțelor pe flancul estic.
Miniștrii apărării și reprezentanții SUA și NATO prezenți la reuniunea B9 au subliniat nevoia de coerență pe flancul estic și unitate a statelor din această regiune în fața amenințărilor la adresa securității și stabilității. În context, ministrul Mihai Fifor a punctat importanța coerenței de ansamblu a posturii de descurajare și apărare, în cadrul mai larg al necesității consolidării profilului regiunii Mării Negre la nivel aliat. De asemenea, oficialii prezenți au avut un schimb de opinii asupra politicii aliate pe subiectul Rusia, punctând importanța unității aliate în ceea ce privește relația dintre NATO și Rusia. Totodată, au fost dezbătute aspecte privind consolidarea interoperabilității forțelor aliaților în formatul de cooperare B9 cu cele ale SUA, creșterea mobilității trupelor pe flancul estic, precum și referitoare la o abordare comună în domeniul consolidării cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană.
În cadrul conferinței de presă comune susținută de miniștrii apărării român și polonez, ambii oficiali au reconfirmat faptul că această reuniune aduce o “contribuție semnificativă la conturarea viziunii privind viitoarele dezvoltări la nivelul securității și apărării, în acord cu eforturile comune în ceea ce privește procesul de adaptare al Alianței Nord-Atlantice”.
În programul reuniunii B9 au fost prevăzute întâlniri cu Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cu Președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul cărora președinții celor două camere au transmis un mesaj de susținere pentru discutarea problematicilor de securitate și apărare de pe flancul estic, în formatul B9, în vederea asigurării coerenței, precum și importanța apartenenței la NATO și parteneriatului strategic cu SUA.
Cu prilejul reuniunii B9, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a avut, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu oficialii prezenți la București. Agenda de discuții s-a axat cu precădere asupra pregătirii Summit-ului NATO din iulie. În acest context, au fost subliniate necesitatea continuării eforturilor comune pentru asigurarea unității aliaților estici în fața amenințărilor, nevoia de proiectare a stabilității în vecinătățile imediate ale NATO, importanța prezenței SUA pe flancul estic ca dovadă a angajamentul ferm față de stabilitatea regiunii, precum și nevoia de dezvoltare a relației transatlantice în vederea asigurării securității întregii Alianțe.
În cadrul prânzului de lucru găzduit de Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, oficialii din statele B9, SUA și NATO au avut prilejul de a discuta oportunități viitoare de dezvoltare a cooperării în cadrul acestui format B9, în vederea asigurării unității pe flancul estic.
Cu prilejul reuniunii B9, ministrul Mihai Fifor a avut discuții bilaterale cu omologul polonez, Mariusz Blaszczak, în vederea coordonării în perioada următoare pe aspecte concrete ale cooperării dintre România și Polonia, dar și în cadrul aliat, în vederea pregătirilor deciziilor ce urmează a fi luate de șefii de stat și guvern la Summit-ul NATO din iulie.
* * *
Inițiativa „Bucharest 9” a fost lansată de România, în parteneriat cu autoritățile de la Varșovia, în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului și consultărilor între nouă aliați: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.
Biroul presă