Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Vizita oficială a secretarului de stat Mircea Dușa în Republica Slovacă
Șeful Departamentului pentru politica de apărare și planificare a depus o coroană de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din orașul Zvolen, apoi a luat parte la ceremonia desfășurată la Muzeul Insurecției Naționale Slovace din Banská Bystrica. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska.
La finalul ceremoniei de la Muzeul Insurecției Naționale Slovace, Mircea Dușa a oferit Emblema de Onoare a Armatei României unui veteran slovac. Ján Steinsdorfer are 96 de ani și a participat direct la insurecția antifascistă, însoțind trupele Armatei Roșii și pe cele ale Armatei Române în trecerea liniei de front și în eliberarea prizonierilor.
Un moment deosebit al ceremoniei l-a constituit și decorarea unui veteran român de către ministrul apărării slovac. Generalul în retragere Neculai Pruteanu, în vârstă de 92 de ani, a participat alături de Regimentul 27 Infanterie Bacău la luptele de la Debrecen, Banská Bystrica și Zvolen. A fost rănit pe frontul din Cehoslovacia, a fost comandant de pluton în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar după anul 1945 a ocupat succesiv funcțiile de comandant de companie, comandant de batalion, locțiitor și șef de stat major. A trecut în rezervă în anul 1978.
La finalul ceremoniilor, delegația română condusă de vice-premierul Marcel Ciolacu a purtat o serie de discuții protocolare cu oficialii slovaci.
* * *
În Republica Slovacă, ziua de 29 august este sărbătoare națională, marcând momentele din 1944, când slovacii au lansat o insurecție armată împotriva trupelor germane care ocupaseră țara. Luptele au început în localitatea Banská Bystrica. Inițial, trupele slovace au fost învinse, dar luptele au continuat până în 1945, când Slovacia a fost eliberată cu sprijinul armatelor rusă și română.
Pe teritoriul Slovaciei, la Zvolen, se află în prezent cel mai mare cimitir militar românesc din străinătate – 10.384 de morminte. Pe lângă acesta, în toată țara sunt ridicate alte 14 monumente în cinstea soldaților români care au pierit pe front în luptele din 1944–1945.
Colaborarea în domeniul mormintelor și operelor comemorative de război între Slovacia și România a fost întărită în anul 2006, prin semnarea, la Bratislava, a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de război.
Secția Presă