Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Întâlnirea secretarului de stat Mircea Dușa cu președintele Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanților a SUA, Edward Randall Royce
Discuțiile au vizat dezvoltarea cooperării militare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, dar și situația geo-strategică din regiunea Mării Negre.
În contextul provocărilor majore de securitate cu care se confruntă estul continentului european, oficialii au convenit necesitatea menținerii unei atenții crescute a NATO și SUA asupra evoluțiilor din această regiune. Mircea Dușa a apreciat prezența robustă a forțelor armate ale SUA pe teritoriul național și pe întregul flanc estic al Alianței, inclusiv prin participarea la exerciții multinaționale, cele mai mari dintre ele, Saber Guardian 2017 și Noble Jump 17, fiind găzduite recent și de România. În egală măsură, a fost apreciat angajamentul SUA pentru securitatea Europei asumat inclusiv financiar prin aprobarea de către Camera Reprezentanților a Congresului SUA a unei suplimentări substanțiale de buget pentru Inițiativa de Reasigurare Europeană – ERI. Mircea Dușa a subliniat că inaugurarea proiectelor de infrastructură de la Mihail Kogalniceanu în valoare de 4,6 milioane de dolari reprezintă o dovadă în acest sens, care va fi urmată, în 2018, de investițiile de la Baza Aeriană Câmpia Turzii, în valoare de 3,4 milioane de dolari, și cele de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în valoare de 2,2 milioane de dolari.
În timpul întâlnirii s-a discutat și despre contribuția părții americane cu personal la structurile aliate de comandă și control de pe teritoriul național (NFIU și MND-SE). În privința cooperărării pe dimensiunea antirachetă, obiectivul principal rămâne integrarea deplină a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu în arhitectura de comandă-control a NATO.
În domeniul cooperării româno–americane pe linie de înzestrare, oficialii români au apreciat sprijinul oferit de autoritățile americane pentru realizarea programelor de înzestrare și modernizare inițiate de România după asigurarea unui buget de două procente din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale. Ca măsuri concrete demarate până acum în relația cu SUA, au fost menționate procedurile pentru achiziția sistemelor Patriot (asupra căreia Congresul SUA a fost deja notificat) și programul de înzestrare cu elicoptere de atac (scrisoarea de cerere pentru preț și disponibilitate fiind deja semnată de ministrul apărării naționale, la începutul acestei luni, în prezența primului-ministru al României și a reprezentanților Bell Helicopters).
Oficialii americani au evidențiat contribuția semnificativă a României la securitatea colectivă a Alianței și au mulțumit încă o dată militarilor români pentru misiunile desfășurate în Afganistan și în special pentru suplimentarea în 2018 a contribuției la misiunea Resolute Support, inițiativă apreciată recent de toate autoritățile decizionale de la Washington.
Vizita președintelui Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanților a SUA se înscrie în seria dialogurilor constante și consistente purtate de România și SUA și contribuie nemijlocit la consolidarea relațiilor de cooperare dintre cele două state în domeniul apărării.
Secția Presă