Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Participarea ministrului apărării la reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE
Agenda de discuții s-a axat asupra aspectelor prioritare de pe agenda europeană de apărare, cu accent pe implementarea Strategiei Globale a Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate și apărare și stadiul operațiilor și misiunilor sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC).
Programul reuniunii a inclus două sesiuni de lucru privind angajamentul operațional al UE în regiunea Mării Mediterane și în Libia, respectiv cooperarea structurată permanentă (PESCO), precum și un prânz de lucru dedicat modalităților de consolidare a Răspunsului Rapid al UE.
Miniștrii au discutat angajamentele operaționale ale statelor membre UE în Marea Mediterană și în Libia, într-un context mai larg al amenințărilor regionale și pe fondul creșterii fenomenului migrației, în comun cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și subsecretarul general ONU pentru operații de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.
Totodată, au evaluat eforturile și progresul înregistrat până la acest moment în domeniul PESCO. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii cu privire la revizuirea coordonată anuală a apărării (CARD) și Planul european de acțiune în domeniul apărării al Comisiei Europene (EDAP), inclusiv propunerea pentru crearea unui Fond European pentru Apărare.
În cadrul intervenției sale, ministrul Gabriel Leș a subliniat angajamentul României de a sprijini operaționalizarea PESCO de o manieră pragmatică și orientată pe obținerea unor rezultate concrete, în vederea îndeplinirii obiectivului trasat de șefii de stat și de guvern de asumare a unei responsabilități mai mari a statelor europene în asigurarea securității propriilor cetățeni. De asemenea, a punctat includerea tuturor statelor membre ca prioritatea politică cea mai importantă, în măsură să ofere un semnal clar în privința unității și determinării statelor europene de a progresa pe dimensiunea de securitate și apărare, în deplină coordonare și coerență cu procesul de dezvoltare a capabilităților existent la nivelul NATO.
Prânzul de lucru a oferit miniștrilor apărării prilejul de a se concentra asupra modalităților de consolidare a Răspunsului Rapid al UE, cu accent pe Grupurile Tactice de Luptă ale UE, din perspectiva aspectelor ce vizează modularitatea, pregătirea și finanțarea adecvată a acestora printr-un efort comun al statelor membre.
Ministrul Leș a participat, de asemenea, la un briefing din partea Comandantului operației, Amiralul Enrico Credendino, în cadrul unei vizite la bordul vasului de comandament al Operației EUNAVFOR MED Sophia.
Secția Presă