Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Autoevaluarea Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică
În ceea ce privește activitatea din domeniul juridic, a fost evidențiat numărul mare de acte normative inițiate de M.Ap.N. în anul 2016, peste 100, și participarea reprezentanților Departamentului la peste 215 dezbateri în plenul celor două Camere ale Parlamentului, precum și în cadrul comisiilor permanente de specialitate.
Referitor la soluționarea problemelor sociale ale personalului în anul 2016, activitatea s-a concretizat, în special, în domeniul asistenței și sprijinului asigurate veteranilor și văduvelor de război și în coordonarea problematicii veteranilor, răniților, invalizilor și urmașilor celor decedați în acțiuni militare.
Personalul Departamentului a organizat, pe parcursul anului trecut, o serie de evenimente speciale pentru promovarea valorilor Armatei României. Dintre acestea, au fost evidențiate cele devenite deja tradiționale: “Armata – o școală altfel”, “Armata română în școli”, tabăra de vară pentru cercetași, dar și cele organizate în premieră: școala de vară a M.Ap.N., crosul VeteRun dedicat veteranilor de război, ceremonia de rostire solemnă a numelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial etc. De asemenea, a participat la organizarea ceremoniilor de comemorare a eroilor din Parcul Carol din București și din localitățile Lerești, Mateiaș și Târgu-Jiu, organizate în cadrul Centenarului Primului Război Mondial.
În domeniul pensiilor militare, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale a recalculat anul trecut 21.727 de pensii (pe baza situațiilor privind soldele pe 6 luni) și 13.165 (pe baza fișelor cu grupele de muncă). Deciziile de recalculare a pensiilor au fost preluate în plată cu operativitate, fiind calculate și diferențele cuvenite, după caz. Până la finele anului 2016, au fost plătite toate diferențele rezultate din recalculări, astfel încât la acest moment nu sunt datorii către pensionari.
Activitățile de reconversie a cazărmilor disponibile ca urmare a procesului de restructurare/reorganizare a armatei și nevoile Ministerului Apărării Naționale au vizat continuarea parteneriatelor cu autoritățile administrației publice locale și cu Agenția Națională pentru Locuințe în vederea construirii de locuințe pentru personalul propriu, precum și transferul unor imobile sau a unor părți din acestea unor instituții publice pentru nevoi de interes național sau local, cu condiționări ale Ministerului Apărării Naționale, unde a fost cazul.
În contextul sărbătoririi a 100 de ani de la intrarea în Primul Război Mondial, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a cofinanțat lucrările și a luat parte la organizarea ceremoniilor comemorative de la: Cimitirul Internațional al Eroilor din Municipiul Târgu Jiu, Gorj și Cimitirul Eroilor din Poiana Sărată, Comuna Oituz, județul Bacău. O altă activitate importantă a fost centralizarea osemintelor a 594 eroi români din Rossoșka, Federația Rusă.
Prin coordonarea instituțiilor din rețeaua sanitară a ministerului, s-a înființat, începând cu 1 ianuarie 2017, Centrul de asistență medicală multidisciplinară pentru militarii răniți în teatrele de operații. Au fost amenajate rezerve speciale pentru militarii răniți în teatrele de operații: două rezerve în pavilionul Z, adiacente Secției Ortopedie – Traumatologie și alte două rezerve în pavilionul V, adiacente Bazei de Tratament și Recuperare care urmează să fie dotate cu paturi moderne. Pentru toate problemele medicale curente ale militarilor răniți în teatrele de operații, este pus la dispoziție, începând cu 10 ianuarie 2017, numărul de telefon dedicat – 0744.359.524.
Pentru anul 2017, obiectivele principale ale Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică vizează organizarea unui sistem de sprijin și consiliere a răniților din teatrele de operații, organizarea centralizată a achizițiilor publice din sistemul medical militar, amenajarea unor facilități pentru asigurarea asistenței medicale personalului rănit, cu handicap sever și recuperare medicală imediată în cadrul Sanatoriului de balneofizioterapie și recuperare medicală Bălțătești, achiziția de locuințe de serviciu, organizarea de activități dedicate Centenarului Primului Război Mondial, promovarea profesiei militare și continuarea organizării unor evenimente socio-culturale de amploare în beneficiul veteranilor și personalului militar.
Secția Presă