Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Prima zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO
Ministrul Mihnea Motoc a informat despre acțiunile desfășurate pentru operaționalizarea Brigăzii Multinaționale și în direcția lansării Inițiativei de instruire intensificată/CJET, care urmează să fie deplin coordonată cu planul NATO de pregătire și instruire. Oficialul român a mulțumit aliaților care s-au angajat să contribuie la aceste inițiative și a invitat și celelalte state membre ale NATO să sprijine demersurile României, prin contribuții concrete cu forțe și capabilități militare. Totodată, a reconfirmat participarea României cu o companie la batalionul NATO ce urmează să fie dislocat în Polonia.
Miniștrii au analizat, de asemenea, implementarea mandatului stabilit la Varșovia, constând în adoptarea unor noi măsuri destinate zonei Mării Negre. Au fost luate decizii pentru intensificarea instruirii, prin intermediul unui centru comun de exerciții, și creșterea prezenței aeriene aliate pe segmenul sudic al flancului estic al NATO, și au aprobat folosirea bazelor aeriene din România și Bulgaria pentru misiuni de supraveghere aeriană a Mării Negre. Principalele contribuții în acest domeniu au fost anunțate de Canada, Marea Britanie și Polonia.
În domeniul maritim, a fost agreată realizarea unei analize aprofundate a modalităților de dezvoltare a prezenței navale la Marea Neagră, cu sprijinul direct al Autorităților Militare NATO, în pregătirea unei decizii finale pentru ministeriala apărării din februarie 2017. Sunt avute în vedere două componente cheie pentru postura de descurajare la Marea Neagră: cadrul întărit de pregătire și elementul aliat de coordonare maritimă. Discuțiile și deciziile adoptate de miniștrii apărării pe componentele aeriană și maritimă ale prezenței înaintate dovedesc că interesele de securitate ale României beneficiază în continuare de sprijinul aliat.
Ca urmare a eforturilor politico-militare desfășurate de către autoritățile române după Summit, în context bilateral și în format aliat, un număr important de aliați, între care Canada, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Statele Unite ale Americii și Turcia au reconfirmat sau anunțat noi contribuții pentru realizarea prezenței înaintate adaptate în domeniile terestru, aerian și maritim.
Reuniunea a consemnat o serie de progrese și în celelalte domenii ale posturii aliate de descurajare și apărare, prin adoptarea de decizii concrete pentru perfecționarea pregătirii și operativității forțelor de răspuns ulterior, realizarea evaluării funcționale a structurii de comandă a NATO, apărarea cibernetică și îmbunătățirea procesului de planificare a apărării Alianței.
Secția Presă