Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Întâlnire a ministrului Mihnea Motoc cu omologul său din Republica Moldova
Pe agenda discuțiilor s-au regăsit teme referitoare la cooperarea bilaterală în domeniul apărării, cu accent pe sprijinul acordat de România pentru consolidarea si modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova, dar și la cooperarea în context NATO și UE, ținând cont de evoluțiile recente ale mediului regional de securitate.
Ministrul Motoc a subliniat că relațiile dintre forțele noastre armate au ”un caracter special” și se situează pe un curs ascendent. Au fost identificate noi direcții de dezvoltare în domenii în care există deja o bună colaborare - învățământ militar, exerciții și activități de pregătire în comun, instruire de specialitate - în scopul sporirii eficienței relațiilor bilaterale.
”Am evocat, în cadrul discuțiilor de astăzi, posibilitatea aplicării, la nivelul Armatelor țărilor noastre, a conceptului modern Sister Units, care presupune aprofundarea cooperării practice, directe, la nivel de unități”, a mai spus ministrul Motoc.
S-a evidențiat că România apreciază progresele înregistrate în implementarea pachetului NATO de măsuri de sprijin pentru dezvoltarea capabilităților de apărare pentru Republica Moldova. Ministrul Motoc a subliniat că ”rămânem angajați în sprijinul nostru în această direcție, inclusiv prin contribuțiile concrete ale experților români la Chișinău, precum și prin identificarea de noi modalități practice de utilizare cât mai eficientă a instrumentelor de parteneriat oferite de NATO”.
De asemenea, ministrul apărării naționale a precizat că România va continua să sprijine activ operaționalizarea, în perioada următoare, a Biroului NATO de Legătură de la Chișinău, dar și să ofere asistență în contextul Programului Aliat de Dezvoltare a Învățământului Militar.
În plan UE, ministrul Motoc a evocat susținerea constantă acordată de România dimensiunii de apărare și securitate a Parteneriatului Estic și a încurajat angajarea mai intensă a Republicii Moldova în activitățile și acțiunile derulate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună, ca parte a procesului de integrare europeană.
La rândul său, ministrul Anatolie Șalaru a mulțumit României și Ministerului Apărării Naționale pentru contribuția la procesul de reformare și modernizare a Forțelor armate ale Republicii Moldova, mai ales în contextul în care ”există riscul ca situația politică din zonă să degenereze”.
Secția Presă