Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ceremonia preluării primelor aeronave F-16 din Portugalia
Prima parte a programului a fost rezervată discuțiilor oficiale, prilej pentru cei doi miniștri de a analiza opțiunile pentru întărirea cooperării militare, atât prin proiecte bilaterale, cât și în cadrul oferit de apartenența comună la NATO și Uniunea Europeană.
Evoluțiile din mediul actual de securitate au constituit un alt reper al agendei discuțiilor. Ministrul Motoc a subliniat importanța pe care o acordă România materializării deciziilor politice majore adoptate de șefii de state și de guverne la Summit-ul NATO de la Varșovia, cu accent pe implementarea, într-o manieră credibilă și eficientă, a deciziilor referitoare la Prezența Aliată Avansată Adaptată (Tailored Forward Allied Presence) la Marea Neagră, pe toate cele trei componente ale sale – terestră, aeriană și navală.
Ministrul Motoc a exprimat aprecierea cu privire la stadiul implementării Programului strategic de înzestrare cu aeronave multirol F-16, care se desfășoară în condiții foarte bune și în parametrii agreați.
Convorbirile oficiale au fost urmate de ceremonia desfășurată la Baza 5 Aeriană Monte Real, pe timpul căreia au fost predate oficial Forțelor Aeriene Române primele șase dintre cele 12 aeronave multirol F 16 Fighting Falcon, ceremonie desfășurată în prezența prim-ministrului António Costa și a ministrului portughez al apărării.
În alocuțiunea susținută pe timpul ceremoniei, ministrul Mihnea Motoc a subliniat faptul că această zi va rămâne în istoria Forțelor Aeriene Române drept cea în care primele avioane F-16 Fighting Falcon vor purta oficial pe fuselaj însemnele tricolore.
”Dotarea cu aceste avioane de luptă înseamnă intrarea în clubul “F-16” și șansa unui nou început pentru școala românească de pilotaj, care se mândrește cu tradiții dintre cele mai vechi în lume și care are acum posibilitatea să contribuie la formarea unor piloți de elită”, a declarat ministrul român.
Totodată, ministrul Motoc a arătat că escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez reprezintă un prim pas în procesul de realizare a unei capabilități aeriene robuste și relevante în regiunea României, care va fi urmat de achiziția și operaționalizarea, în etapa următoare, a unei a doua escadrile. ”Dotarea cu avioane care permit abordarea unui spectru larg de misiuni, în concordanță cu conceptele de operare moderne, care și-au demonstrat eficiența în cadrul NATO, va asigura țării noastre o apărare aeriană durabilă”, a adăugat demnitarul român.
Mihnea Motoc a scos în evidență și faptul că operarea escadrilelor F-16 Fighting Falcon reprezintă condiția de eligibilitate a țării noastre pentru accederea la programul F-35 - ținta finală a acestui ambițios program de modernizare a aviației de luptă românești - cât și mijlocul prin care această tranziție devine realizabilă.
La final, ministrul Motoc a subliniat că acest program poate constitui un model de dezvoltare și aprofundare a relațiilor româno-portugheze, o excelentă referință și bază de lecții învățate pentru proiecte de colaborare mai largi, în zona economică, unde există un mare potențial de dezvoltare.
Cele șase aeronave vor sosi în țara noastră în cursul zilei de astăzi, 29 septembrie, având la manșă piloți ai Forțelor Aeriene Române, urmând a fi prezentate într-o ceremonie oficială de recepție care va avea loc în cursul săptămânii viitoare, după un program ce va fi anunțat prin structurile de comunicare ale M.Ap.N.
Secția Presă