Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ceremonii de “Rostire solemnă a numelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial”
Astfel, de la ora 10.00, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor de pe întreg teritoriul țării (detalii la http://www.mapn.ro/evenimente/1369_Ceremonii-militare-pentru-comemorarea-eroilor-din-Primul-R%C4%83zboi-Mondial) vor avea loc, simultan, slujbe de pomenire, iar personalități militare, ale vieții culturale, politice și sociale, militari răniți în teatrele de operații și cetățeni vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi.
În București, ceremonia specială va avea loc de la ora 17.45, în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național, și va cuprinde un concert de cântece patriotice susținut de Muzica Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, împreună cu Corala Patriarhiei, un recital al naistului Nicolae Voiculeț și o expoziție cu obiecte de patrimoniu și fotografii, organizată de Muzeul Militar Național și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.
Rostirea solemnă a numelor de eroi căzuți în Primul Război Mondial va începe la ora 19.15, fiind precedată de semnalul unui trompet și de ținerea unui moment de reculegere. Personalități militare și civile din cadrul Ministerului Apărării Naționale, personalități publice, militari răniți în teatrele de operații și copii ai camarazilor lor care și-au pierdut viața în misiuni, urmași ai eroilor căzuți în conflagrație, alături de cetățeni, vor citi numele eroilor dintr-un volum editat de ONCE.
De asemenea, între orele 17.30 și 23.00, pe un ecran amplasat în fața Palatului Cercului Militar Național vor fi proiectate fotografii și filme dedicate Centenarului.
Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să asiste la toate aceste activități și să-i comemoreze împreună pe eroii Primului Război Mondial.
* * *
Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.
Prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat Programul Național al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, iar la propunerea primului ministru, președintele României a acordat Înaltul Său Patronaj activităților.
Secția Presă