Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Participarea ministrului român al apărării la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic
Cu acest prilej, miniștrii apărării au discutat situația de securitate din spațiul euro-atlantic și au adoptat decizii importante privind adaptarea și consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. Scopul acestui proces de adaptare este de menținere a capacității NATO de apărare a tuturor aliaților în fața oricărui tip de amenințări, din orice direcție, în consonanță cu Tratatul Atlanticului de Nord și cu obligațiile internaționale ale Alianței.
Astfel, statele membre ale NATO au agreat amplasarea, prin rotație, a patru batalioane multinaționale în fiecare dintre statele baltice și Polonia, precum și constituirea unei prezențe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinațională situată în România. Această brigadă, subordonată Comandamentului Multinațional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la București, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forțe în România pentru a se antrena în scopul creșterii interoperabilității. Astfel, brigada va facilita activitățile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianței prin intermediul unui program susținut de exerciții și instruire.
Ministrul Motoc a subliniat că România dorește ca această brigadă să fie o contribuție concretă atât la întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței, cât și la securitatea și stabilitatea regională. De asemenea, a arătat că România poartă discuții cu Bulgaria și Turcia pentru dezvoltarea unor măsuri suplimentare de consolidare a apărării și securității în zona Mării Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval și aerian.
Prin aceste măsuri, România va urmări să se realizeze o coerență sporită cu activitățile de asigurare deja desfășurate de NATO în Marea Neagră în ultimii ani, prin intermediul poliției aeriene, al exercițiilor navale aliate și prezenței vaselor aliate în zonă.
Ministrul român a subliniat faptul că toate aceste măsuri au un caracter defensiv, sunt în concordanță cu nevoile de întărire a apărării naționale și a Alianței, survenind pe fondul creșterii prezenței și acțiunilor militare ale Rusiei de-a lungul frontierei estice a NATO, inclusiv în Marea Neagră, după anexarea Crimeei. În același timp, prezența adaptată pentru sud-est este în consonanță cu abordarea mai largă a Alianței, care nu urmărește confruntarea cu Rusia.
Măsurile de întărire a descurajării și apărării în estul teritoriului Alianței fac parte dintr-o adaptare mai cuprinzătoare a posturii de descurajare și apărare aprobate de miniștrii apărării. Aceasta mai include adoptarea unui Cadru de răspuns la amenințările provenind din sudul teritoriului aliat, precum și măsuri de dezvoltare a apărării cibernetice, de apărare față de atacurile teroriste, de contracarare a amenințărilor hibride și de creștere a rezilienței. Această abordare cuprinzătoare a apărării Alianței încorporează și pune în valoare măsurile luate cu prilejul Summit-ului NATO din septembrie 2014, din Țara Galilor, inclusiv crearea Comandamentului Multinațional de Divizie pentru Sud-Est de la București și a opt Unități NATO de Integrare a Forțelor, stabilite în statele aliate din estul Europei, inclusiv în România.
Secția Presă