Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Informatie de presa
Ministeriala NATO este prima reuniune formală după Summitul de la Istanbul care a inclus întâlniri în cadrul tuturor celor trei comitete majore de decizie și consultări ale Alianței Nord Atlantice: Grupul de Planificare Nucleară, Comitetul de Planificare a Apărării și Consiliul Nord-Atlantic.
Este de consemnat faptul că, cei șapte noi membri NATO, printre care și România, au participat pentru prima oară la lucrările Grupului de Planificare Nucleară.
În marja reuniunii NATO au avut loc și reuniunile Consiliului NATO-Rusia, a Comisiei NATO-Ucraina și a Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic.
În cadrul reuniunii NATO au fost luate decizii privind procesul de transformare al Alianței, dezvoltarea capacităților militare ale statelor membre și operațiunile NATO.
România a prezentat creșterea contribuției sale militare la operațiunea ISAF din Afganistan, atât în ceea ce privește asigurarea securității alegerilor parlamentare din toamna 2005, cât și din perspectiva extinderii operațiunii NATO pe întreg teritoriul Afganistanului.
De asemenea a fost evidențiată dezvoltarea participării românești la misiunea NATO din Irak prin demararea recentă a cursurilor pentru ofițerii irakieni la Academia Națională de Apărare.
În cadrul întâlnirilor cu statele partenere, România și-a exprimat sprijinul pentru reforma militară a acestor țări și consolidarea cooperării lor cu Alianța Nord Atlantică.
Din perspectiva Dialogului Intensificat al Ucrainei cu NATO, precum și a cooperării militare bilaterale româno-ucrainiene, în cadrul reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, România și-a exprimat disponibilitatea de a transmite părții ucrainiene elemente din experiența proprie privind reforma sectorului de securitate.
La sediul Misiunii României la NATO, secretarul de stat Ion Mircea Plângu a avut o întâlnire de lucru cu ministrul apărării al Republicii Moldova, Valeriu Ion Pleșca. Au fost discutate aspecte ale cooperării militare în cadrul Parteneriatului pentru Pace, precum și în plan bilateral.
Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare