Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ceremonia de declarare a capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu
La eveniment au fost prezenți ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Hans Klemm, directorul Agenției pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring, și asistentul Secretarului General al NATO, Patrick Auroy.
În intervenția sa, ministrul Mihnea Motoc a caracterizat sistemul antirachetă de la Deveselu drept „cel mai important proiect strategic româno-american”, subliniind faptul că facilitatea, a cărei capabilitate tehnică a fost declarată astăzi, „contribuie concret la securitatea României, dar și a SUA”. „În context NATO, găzduirea de către România a unor elemente de apărare antirachetă reprezintă o solidă confirmare a profilului activ pe care ni l-am asumat încă de la aderarea la Alianță”, a spus ministrul.
Ministrul apărării naționale a arătat că programul Abordării Europene Adaptive în Etape (European Phased Adaptive Approach / EPAA) este conform cu angajamentele comune privind arhitectura antirachetă cuprinzătoare a NATO, iar sistemul defensiv de la Deveselu reprezintă, astfel, o contribuție importantă la dezvoltarea capacităților Alianței Nord-Atlantice în acest domeniu.
Subliniind faptul că România și-a onorat la termen toate angajamentele asumate în cadrul acestui proiect, ministrul Motoc a arătat că „baza militară de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai moderne unități din administrarea M.Ap.N., în care am investit aproximativ 11,2 milioane de dolari SUA”.
În acest context, ministrul apărării naționale a apreciat modul impecabil în care s-a derulat dialogul româno-american în aplicarea Acordului bilateral din acest domeniu, precum și cooperarea interinstituțională, la nivel național, în îndeplinirea obiectivelor asumate, desfășurată într-o manieră comparabilă „cu tipul de efort conjugat care a precedat și permis aderarea noastră la Alianță”.
Secția Presă