Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Activități dedicate Zilei Veteranilor de Război
Astfel marți, 28 aprilie, de la ora 14.00, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune, în Aula „Alexandru Ioan Cuza” a M.Ap.N. va avea loc, în prezența ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, un spectacol dedicat veteranilor, răniților, invalizilor și urmașilor celor decedați ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial, si personalului militar și civil din minister.
Protagoniștii evenimentului artistic vor fi Felicia Filip, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Grigore Leșe, Gheorghe Roșoga, Margareta Clipa, Ovidiu Purdea Someș, Oana Matei, Maria Guzu, Grupul de bărbați din Libotin, Formația de călușari din Ansamblul Folcloric „Romanați” din Caracal, Muzica Reprezentativă a M.Ap.N. și Orchestra de Muzică Populară Radio.
Miercuri, 29 aprilie, începând cu ora 7.30, în București va avea loc “Maratonul Veteranilor”, iar începând cu ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei – aflat pe esplanada Universității Naționale de Apărare "Carol I" – se va desfășura ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori.
De la ora 10.30, la Palatul Cercului Militar Național, vor avea loc Adunarea Solemnă a veteranilor, răniților, invalizilor și urmașilor celor decedați, ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial si vernisajul expoziției cu echipamente ale militarilor români combatanți în a doua conflagrație mondială.
Jurnaliștii care doresc să asiste la finalul spectacolului din Aula ministerului vor fi așteptați marți, 28 aprilie, între orele 15.30 și 15.45, la sediul M.Ap.N. (punctul de acces nr.3, intrarea dinspre Hotel Marriott).
* * *
Prin Hotărârea de Guvern nr. 164, anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Război”. Pe 29 aprilie se sărbătorește, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din țară au loc ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociațiilor de veterani de război, spectacole și expoziții cu tematică adecvată, activități de îngrijire a monumentelor și a cimitirelor eroilor.
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 de militari decedați). În prezent mai sunt în viață în jur de 20.000 de veterani de război, 760 văduve de război și aproximativ 102.000 de văduve de veterani de război.
Biroul de Presă