Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
INFORMAȚIE DE PRESĂ
În perioada 17-18 mai a.c., se vor desfășura, la Constanța, Reuniunea Anuală a Comandanților Marinelor Militare din Marea Neagră și Reuniunea Comitetului Comandanților Marinelor Militare participante la Grupul de Cooperare Navală din Marea Neagră, BLACKSEAFOR. La aceste activități vor lua parte comandanți de forțe navale din Bulgaria, Georgia, România, Turcia, Ucraina și comandantul Flotei Federației Ruse din Marea Neagră.
În cadrul reuniunilor, vor fi analizate problematica securității și stabilității în zona Mării Negre, modalitățile de dezvoltare a cooperării între forțele navale ale statelor, precum și amenințările asimetrice și implicațiile acestora în domeniul naval.
Participanții vor evalua rezultatele activităților desfășurate și vor aproba planul activităților BLACKSEAFOR pentru 2005-2006 și pentru următorii 5 ani, conform prevederilor acordului de înființare și a documentelor de conducere existente.
La reuniuni au fost invitați să participe și comandanții marinelor militare ale Greciei și Italiei, reprezentanți ai Comandamentului Componentei Navale Aliate de la Napoli, atașați militari străini acreditați în România.
Reprezentanții mass-media interesați să participe la deschiderea lucrărilor vor fi așteptați marți, 17 mai a.c., începând cu ora 08.30 și la declarațiile de presă ale participanților de la ora 12.00, la hotelul „YAKI” din stațiunea Mamaia.
***
Grupul de Cooperare Navală din Marea Neagră - BLACKSEAFOR - este o inițiativă regională înscrisă în eforturile țărilor riverane de a întări încrederea, prietenia și buna înțelegere, de a dezvolta cooperarea și interoperabilitatea între forțele lor navale. Inițiativa înființării a fost lansată de Turcia la Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din țările riverane Mării Negre, desfășurată la Varna, în aprilie 1998.
Misiunile BLACKSEAFOR constau în operațiuni de căutare și salvare, de asistență umanitară, de protecția mediului, măsuri de luptă contra minelor, precum și orice alte misiuni convenite de către țările din compunerea grupului – Bulgaria, Federația Rusă, Georgia, România, Turcia și Ucraina.
În perioada octombrie 1998 - decembrie 2000 au avut loc un număr de zece reuniuni la nivel de experți ai țărilor riverane - patru în Turcia, două în România și câte una în celelalte țări implicate - la care s-au elaborat și negociat textul acordului de înființare a grupului și anexele acestuia.
BLACKSEAFOR este concepută ca forță "la chemare", activată cel puțin o dată pe an pentru exerciții. Gruparea este compusă din 4-6 nave din clasele distrugător, fregată, corvetă, navă de patrulare, dragor, amfibie sau navă auxiliară, aparținând țărilor semnatare ale acordului de constituire. Navele staționează în bazele lor permanente și se reunesc pe timpul executării exercițiilor comune. Prima activare a BLACKSEAFOR a avut loc în perioada 27 septembrie - 16 octombrie 2001, în Turcia.
În acest an în perioada 3 – 27 aprilie a avut loc cea de-a doua fază a celei de-a patra activări a BLACKSEAFOR, urmând ca începând cu luna august 2005, Forțele Navale Române să preia comanda aceastei inițiative regionale.
Statul Major al Fortelor Navale