Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Concluziile reuniunilor miniștrilor apărării din cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor
Reuniunea de ieri, 4 septembrie, la nivelul miniștrilor apărării, în format 28+24, a debutat cu discuții legate de perspectiva de intensificare la nivel NATO a exercițiilor și operațiilor militare, dar și de angajamentul Alianței privind un dialog mai intens cu partenerii.
În expunerea sa, ministrul român al apărării, Mircea Dușa, a transmis participanților faptul că pentru prima dată de la extinderea sa către Est, NATO parcurge astăzi o etapă esențială în transformarea sa reală pentru a răspunde nevoilor de securitate ale noilor aliați. În intervenția sa, ministrul a declarat că "România transmite încă o dată aprecierile sale pentru contribuțiile aliaților la măsurile de asigurare pe flancul estic al Alianței, în contextul situației de securitate". De asemenea, ministrul român a salutat participarea Georgiei, fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Republicii Moldova și Muntenegrului la Summit, "aceasta reprezentând o dovadă de recunoaștere a contribuției valoroase la securitatea și stabilitatea spațiului euro-atlantic".
Din perspectiva României, ca țară a cărei ambasadă la Tbilisi este Punct de Contact NATO, ministrul Mircea Dușa a apreciat nivelul înalt de angajament al Georgiei față de Alianță, dar și realizările fundamentale în domeniul securității și apărării.
În ceea ce privește apărarea antirachetă, ministrul Mircea Dușa a reiterat ferm angajamentul României față de eforturile aliate de dezvoltare a capabilităților NATO. "Urmărim cu interes implementarea inițiativei și rămânem atașați obiectivului final: dezvoltarea unui sistem capabil să asigure protecția întregului teritoriu, a populației și forțelor Aliate din Europa", a mai spus ministrul Dușa.
Reuniunea miniștrilor apărării de astăzi, 5 septembrie, în format 28+5, din cadrul Summit-ului, a fost dedicată discutării oportunităților de intensificare a cooperării cu partenerii NATO.
În primul rând, ministrul Dușa a reafirmat aprecierea față de contribuțiile aliaților la securitatea și stabilitatea spațiului euro-atlantic, respectiv la operațiile și misiunile aliate.
Ministrul apărării naționale a transmis susținerea pentru consolidarea parteneriatului Australiei, Finlandei, Georgiei, Iordaniei și Suediei cu NATO, prin sprijinul în domeniile reformei sectorului de apărare și securitate, creșterii interoperabilității, accesului la consultări politico-militare regulate și planificării operațiilor.
Biroul de Presă