Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ministrul Mircea Dușa la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, la Bruxelles
În contextul finalizării consultărilor multilaterale pentru stabilirea pachetelor de capabilități ce revin fiecărui aliat, ministrul Mircea Dușa a arătat că România a acceptat toate țintele de capabilități alocate de Alianță, subliniind faptul că testul acestui angajament politic va fi reprezentat de etapa de implementare.
În discuțiile privind investițiile pentru dezvoltarea capabilităților, Secretarul General al NATO a transmis aprecieri la adresa națiunilor care au luat decizia de a crește bugetele pentru apărare în vederea atingerii țintei stabilite de NATO de 2 la sută din PIB și a recomandat și celorlalți aliați să acționeze în această direcție.
În ceea ce privește implementarea capabilității NATO antirachetă, ministrul român a reiterat angajamentul autorităților de la București pentru îndeplinirea la timp a obiectivelor asumate de România privind operaționalizarea, împreună cu partenerul american, a elementelor scutului antirachetă de pe teritoriul național.
În contextul unor pericole reale de atac cibernetic asupra infrastructurii NATO și la adresa aliaților, ministrul apărării naționale a arătat că este foarte importantă clarificarea opțiunilor strategice ale Alianței în domeniul apărării cibernetice. "Este un domeniu în care dinamica amenințării este foarte ridicată, iar NATO trebuie să fie în măsură să răspundă în mod activ pentru protejarea propriilor rețele informaționale și pentru sprijinirea membrilor săi, în caz de necesitate", a subliniat ministrul Dușa. În același timp, este necesară colaborarea și dezvoltarea unor parteneriate în domeniul apărării cibernetice cu alți actori internaționali, precum UE și ONU, și, de o manieră selectivă, cu state partenere ale NATO, precum și sectorul privat și mediile academice.
XXX
Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării este a doua din acest an, reprezentând o etapă importantă în implementarea deciziilor Summit-ului de la Chicago în domeniile majore ale transformării și reformei Alianței. Reuniunea reprezintă și o etapă inițială în pregătirea agendei Summit-ului NATO care va avea loc în anul 2014. La activitate participă miniștrii apărării din statele aliate și din cele care contribuie la operațiunea ISAF, precum și reprezentanți ai UE și ONU.
Biroul de Presă