Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESĂ
În cadrul convorbirilor oficiale, au fost abordate teme comune de securitate, precum apărarea aeriană, managementul spațiului aerian, inițiativele regionale de securitate și domeniul pregătirii și instruirii trupelor.
"Suntem în favoarea dezvoltării relațiilor bilaterale între cele două armate în cadrul inițiativelor regionale, asigurării securității apelor teritoriale din Marea Neagră și participării forțelor aeriene la misiuni comune de poliție aeriană.
În situația în care forțele aeriene ale celor două țări se vor dota cu același tip de avion multirol, vom analiza posibilitățile de cooperare în domeniile mentenanței, instruirii personalului navigant și tehnic", a declarat ministrul apărării naționale, Corneliu Dobrițoiu.
Referindu-se la programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu avionul multirol, ministrul Dobrițoiu a precizat că "opțiunea strategică a României vizează achiziția avionului multirol de generația a V-a și asigurarea tranziției cu un avion de generația a IV-a, cu costuri minime.
În calitatea mea de ministru al apărării naționale, eu am emis o ipoteză în spațiul public, pentru a genera o dezbatere în legătură cu aviația de luptă românească, având în vedere realitățile financiare, marcate de criza economică. Opțiunea pentru avionul de generația a V-a ține de un orizont mai îndepărtat, când și realitățile fiscal-bugetare ne vor permite acest lucru. Condițiile actuale ne impun o abordare pragmatică, în care să găsim soluții inteligente pentru o tranziție la cele mai mici costuri cu putință, astfel încât să putem întrebuința elementele de infrastructură de aerodrom destinate operării celor două tipuri de avioane, precum și a programului unic de înarmare.
O astfel de decizie ar acoperi un interval de minimum 20 de ani pentru realizarea tranziției, plus încă 30 de ani pentru operarea avionului de generația a V-a. Am asigura, astfel, un orizont de timp de 50 de ani, perioadă în care piloții noștri de vânătoare și-ar putea îndeplini, în condiții optime, misiunile încredințate.
Doresc, în acest cadru, să reafirm angajamentul Guvernului României de a desfășura nu doar procedurile referitoare la înzestrarea cu avionul multirol, ci la toate programele de înzestrare strategică a Armatei României, în deplină concordanță cu prevederile legislației europene, ținând în același timp cont de relitățile economice și bugetare grele prin care trece țara, ca de altfel, întreaga Uniune", a declarat ministrul Dobrițoiu în cadrul conferinței de presă susținută în capitala bulgară.
În marja vizitei oficiale, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Cârnu Fănică, și omologul său bulgar, generalul-maior Constantin Veselinov Popov, au semnat "Acordul tehnic dintre Ministerul Apărării Naționale al României și Ministerul Apărării al Republicii Bulgaria privind operațiile transfrontaliere de poliție aeriană".
În încheierea vizitei în Bulgaria, ministrul Corneliu Dobrițoiu a depus o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Sofia.
Biroul de Presă