Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESĂ
Delegația României a fost condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Sebastian Huluban, și a cuprins experți și invitați din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor și ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
La activitate a fost invitat să participe din partea Ministerului Afacerilor Externe și secretarul de stat pentru afaceri strategice, domnul Bogdan Aurescu.
Delegația SUA a fost condusă de generalul-maior Mark O. Schissler, director pentru probleme strategice în cadrul Comandamentului SUA din Europa (US EUCOM), și a inclus experți și invitați din cadrul US EUCOM, Comandamentului Forțelor Terestre în Europa (USAREUR), Comandamentului Forțelor Aeriene (USAFE), Agenției de Apărare Antirachetă (MDA) precum și ai Ambasadei SUA la București.
În cadrul reuniunii, oficialii români și americani au trecut în revistă activitățile desfășurate de la reuniunea din luna decembrie 2011 a Comitetului Mixt și lecțiile învățate desprinse din exercițiile de instruire bilaterală și multinațională desfășurate în acest an în facilitățile și zonele puse la dispoziția partenerului american prin Acordul de Acces. De asemenea, au fost prezentate situația actuală și de perspectivă a proiectelor de construcții ale partenerului american în facilitățile și zonele convenite, precum și în baza militară de la Deveselu.
Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a ședinței a fost utilizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu și portului Constanța ca puncte logistice centrale pentru tranzitul materialului militar al SUA, înspre și dinspre Afganistan și alte zone de operațiuni.
În cadrul reuniunii Comitetului Mixt a avut loc și ceremonia de semnare, de către cei doi co-președinți, a două aranjamente de implementare noi care reglementează folosirea suprafețelor de teren din jurul Bazei Deveselu și utilizarea spațiului aerian de deasupra și din jurul unității, precum și a trei amendamente la aranjamentele de implementare încheiate în anii 2007 și 2008 în baza Acordului de Acces, care vizează organizarea și funcționarea Comitetului Mixt, securitatea transporturilor și operațiunile cu proprietăți imobiliare și managementul proprietății imobiliare.
Cu aceasta ocazie co-președintele american a declarat: "Aduc mulțumirile mele pentru progresul incredibil realizat și impresionantul efort depus într-un interval de timp destul de scurt în finalizarea celor cinci Aranjamente de Implementare semnate astăzi. Nu a fost ușor și acest lucru reprezintă un model de urmat."
La rândul său, co-președintele român a subliniat: "Această reuniune este un mod concret de a demonstra nivelul foarte înalt de încredere și cooperarea impresionantă între forțele noastre armate, între ministerele noastre, instituțiile de apărare și reprezintă o contribuție importantă la dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii și la asigurarea securității europene și euroatlantice."
De asemenea, co-președinții Comitetului Mixt au stabilit domeniile pentru care cele două părți vor continua, la nivel de experți, discuțiile privind elaborarea și negocierea unor aranjamente de implementare noi, precum și amendarea altor aranjamente de aplicare anterior încheiate, care vor asigura cadrul juridic și tehnic necesar pentru aplicarea prevederilor Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
Biroul de Presă