Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESĂ
"Armata acționează din solidaritate, este o datorie constituțională să fie alături de popor, la greu, iar militarii acționează 24 de ore din 24 alături de colegii din Ministerul Administrației și Internelor și își fac datoria. Acesta este un mod excepțional de solidaritate. Suntem o armată NATO, ne facem datoria cu succes nu numai în teatrele de operații, ci și aici în țară, unde este nevoie de noi", a declarat ministrul Gabriel Oprea, sâmbătă, 11 februarie, în vizita de lucru efectuată împreună cu primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu și ministrul Administrației și Internelor Gabriel Berca, în localități din județele Vrancea și Buzău.
În prezent, sunt în curs de desfășurare 19 de misiuni de intervenție în județele din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde militarii acționează pentru salvarea vieților omenești, pentru distribuirea de alimente și bunuri de strictă necesitate și pentru deszăpezirea căilor de acces. Intervențiile militarilor pentru deszăpezirea localităților vizează, în principal, deblocarea căilor de acces spre școli, spitale, cămine de bătrâni, a unor locuințe izolate, ambulanțe sau mașini care blochează căile rutiere.
În cursul nopții și în dimineața zilei de duminică, 12 februarie, prioritatea Armatei a fost ca produsele alimentare și materialele de strictă necesitate, oferite de asociații și patronate ale producătorilor din industria alimentară sau colectate la cele 38 de centre deschise, în București și în mai multe garnizoane de pe cuprinsul întregii țări, să fie transportate de urgență către populația din localitățile izolate.
Astfel, aeronavele militare C-27 J SPARTAN, ale Forțelor Aeriene Române, au continuat podul aerian, instituit din ordinul ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, și au transportat, pe timpul nopții, 20 de tone de produse alimentare, de la București la Bacău. De asemenea, este în desfășurare o operațiune de preluare, cu o aeronavă C-27 J SPARTAN, a 6 tone de alimente colectate în centrele deschise la Timișoara și Sibiu, care se transportă la Flotila 95 Aeriană din Bacău. De la Flotila 95 Aeriană Bacău, ajutoarele umanitare sunt preluate imediat de militari din Divizia 2 Infanterie, care le transportă, cu autocamioane, în localități izolate din județul Vrancea, în baza solicitărilor adresate de autoritățile locale. Aeronavele militare vor continua, și pe parcursul acestei seri, să efectueze misiuni de transport al ajutoarelor umanitare colectate în țară către Bacău.
Pe căile rutiere, prin grija Comandamentului Logistic Întrunit și a Diviziei 1 Infanterie, începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost transportate 23 tone de produse alimentare, cu autocamioane, către localități izolate de ninsori din județele Buzău, Ialomița și Vrancea.
În dimineața zilei de duminică, 12 februarie, alte 10 autocamioane ale Armatei au plecat din București către localitățile Râmnicelu, Boldu, Bălăceanu, Cochirleanca, Ghergheasa, Balta Albă, Luciu și Vâlcele, din jud. Buzău, și Dumitrești, jud. Vrancea, cu 38 tone de alimente și două tone de îmbrăcăminte, care sunt distribuite populației de către autoritățile locale.
În sprijinul populației afectate din județele Buzău și Vrancea, două camioane cu alimente colectate prin grija Ministerului Agriculturii sunt transportate de militarii Diviziei 2 Infanterie în localitățile izolate.
În jud. Galați, în zona localităților Buciumeni, Nicorești, Poiana și Vișina, detașamente de militari din Brigada 10 Geniu execută lucrări de distrugere a gheții și deszăpezire a căilor de comunicații. În jud. Vrancea, un detașament din Batalionul 288 Artilerie Antiaeriană acționează în zona localității Gura Caliței și un detașament de la Brigada 8 LAROM intervine, în localitatea Dumitrești, pentru deszăpezirea căilor de comunicație.
Pe Dunăre, remorcherul maritim de salvare "Grozavul" execută permanent misiunea pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina și Tulcea, pentru spargerea gheții, dar și pentru transportul de persoane și aprovizionarea cu alimente a localităților izolate din Deltă. Remorcherul Fluvial 328 continuă să asigure transportul de persoane între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu.
Acțiunea de colectare a produselor alimentare pentru populația afectată continuă și duminică, 12 februarie, iar bunurile sunt distribuite urgent cu mijloace tehnice militare terestre sau aeriene, în funcție de condițiile meteorologice.
Pentru a veni în întâmpinarea interesului mare manifestat de cetățenii români pentru semenii noștri aflați în dificultate în localități izolate, Ministerul Apărării Naționale a continuat să deschidă sâmbătă și duminică centre de colectare la unitățile militare din Someșeni și Florești - Cluj Napoca, și în localitățile Bistrița, Turda, Botoșani, Piatra Neamț, Prundu Bârgăului, Miercurea Ciuc, Vatra Dornei, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Lunca de Sus, Arad, Lipova, Brad, Lugoj, Caransebeș, Dej, Câmpeni, Șimleu Silvaniei, Baia Mare, Zalău, Sighișoara, Deva, Târgoviște, Pitești, Satu Mare, Râșnov, Sebeș și Târgu Cărbunești.
În aceste localități, ca și în centrele deschise inițial în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Craiova, Brăila și Bacău, cetățenii pot face donații duminică până la ora 20.00.
Ministerul Apărării Naționale monitorizează situația din țară, prin structura de specialitate a Statului Major General, și are pregătiți în permanență 8.000 de militari și aproape 2.000 de mijloace tehnice, conform ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în sprijinul autorităților publice locale și centrale, în limitarea efectelor ninsorii și viscolului.
Biroul de Presă