Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESĂ
Ministrul Oprea a declarat, la întâlnirea cu autoritățile locale din cele două județe, că armata este pregătită să intervină, la solicitarea autorităților publice centrale și locale din zonele afectate de viscol și ninsorile abundente, pentru salvarea vieților puse în pericol, pentru distribuirea de alimente și bunuri de strictă necesitate și pentru deszăpezirea căilor de acces.
"În afara planurilor de cooperare pe care Ministerul Apărării Naționale le are cu instituțiile statului, cu Ministerul Administrației și Internelor, cu Ministerul Transporturilor, Armata acționează acum, așa cum a făcut-o și la inundații, în urmă doi ani, într-o perioadă excepțională, în care sunt în pericol vieți omenești și avutul personal. Armata acționează din solidaritate, este o datorie constituțională să fie alături de popor, la greu, iar militarii acționează 24 de ore din 24 alături de colegii din Ministerul Administrației și Internelor și își fac datoria. Acesta este un mod excepțional de solidaritate. Suntem o armată NATO, ne facem datoria cu succes nu numai în teatrele de operații, ci și aici în țară unde este nevoie de noi", a declarat ministrul Gabriel Oprea.
Ministrul Apărării Naționale a cerut, încă o dată, prefecților, președinților Consiliilor județene și primarilor să solicite direct sprijinul comandanților de garnizoane sau de unități militare. "Unitățile militare nu au nevoie de alte aprobări, de la centru, pentru a acționa. Ordinul meu este foarte clar și a fost transmis din timp în toate garnizoanele: Armata va acționa de urgență, ori de câte ori va fi nevoie, pentru salvarea vieților oamenilor și a avutului personal", a subliniat ministrul Gabriel Oprea.
De la începutul lunii februarie, peste 4.200 de militari din toate categoriile de forțe ale Armatei României, organizați pe detașamente de intervenție, au executat 210 misiuni de intervenție, cu 315 mijloace tehnice.
În prezent, sunt în curs de desfășurare 25 de misiuni de intervenție în județele din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, la care participă 1.450 de militari cu 76 mijloace tehnice.
Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Comandamentul Flotilei 90 Transport Aerian din Otopeni, din dispoziția ministrului Apărării Naționale, continuă operațiunile de planificare și executare a zborurilor pentru transportul de alimente către populația aflată în localități izolate.
Până în prezent au fost efectuate 15 transporturi, cu elicoptere IAR-330 Puma, cu peste 15 tone de produse alimentare, către localități izolate din județele Brăila, Ialomița, Vrancea și Buzău. Pentru după-amiaza zilei de sâmbătă sunt planificate alte patru transporturi aeriene cu alimente către localități din Vrancea și Buzău, care vor putea fi realizate în funcție de condițiile meteorologice.
În jud. Vrancea, în localitățile Bordești, Dumitrești, Chiojdeni și Jitia, detașamente de militari de la Comandamentul Logistic Întrunit au transportat astăzi 5 tone de materiale de primă necesitate și alimente, iar în localitățile Reghiu și Sihlea, alte 3,5 tone. Militari de la Brigada 8 LAROM, Brigada 282 Infanterie Mecanizată și Brigada 1 Mecanizată acționează pentru deszăpezirea căilor de comunicații în zona localităților Dumitrești, Dumbrăveni, Căiata și Bogza, cu autocamioane DAC, autovehicule blindate VAMTAC și o mașină blindată pe șenile pentru evacuare medicală.
În jud. Buzău, detașamente de militari din Divizia 2 Infanterie și din Brigada de Informații Militare acționează pentru deszăpezirea căilor de acces și ajutorarea persoanelor sinistrate din zona localităților Vadu Pașii, Săgeata, Râmnicelu și Boldu, cu autocamioane DAC și mijloace tehnice de deszăpezire. Un detașament de militari din Batalionul 3 Geniu continuă să acționeze pentru deszăpezirea căilor de acces în zona localității Poșta Câlnău.
În județul Ialomița, militari din Divizia 1 Infanterie acționează cu două detașamente, în localitățile Axintele, Sfântu Gheorghe și Malu, pentru deblocarea căilor de acces și deszăpezirea locuințelor.
În județul Brăila, militari din Brigada 10 Geniu transportă apă și alimente pentru locuitorii din comunele Frecăței și Mărașu.
Remorcherul maritim de salvare "Grozavul" execută misiunea pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina și Tulcea, pentru spargerea gheții, transportul de persoane și aprovizionarea cu alimente a localităților izolate din Deltă. Remorcherul Fluvial 328 continuă să asigure transportul de persoane între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu.
Pentru a veni în sprijinul populației aflate în dificultate din localitățile izolate de ninsoare, Ministerul Apărării Naționale a deschis, sâmbătă, centre de colectare de alimente neperisabile, în municipiile București, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Craiova, Brăila și Bacău, unde cetățenii pot face donații, sâmbătă și duminică, 11-12 februarie, între orele 12.00 și 20.00. La București, la centrul deschis pe platoul din fața Universității Naționale de Apărare, au fost colectate până sâmbătă, la ora 16.00, peste 15 tone de alimente și materiale de strictă necesitate donate de bucureșteni. Autocamioane ale Comandamentului Logistic Întrunit transportă în cursul serii aceste ajutoare către localitățile Săgeata, Vadu Pașii, Valea Râmnicului și Podgoria din județul Buzău.
Ministerul Apărării Naționale monitorizează situația din țară, prin structura de specialitate a Statului Major General, și are pregătiți în permanență 8.000 de militari și aproape 2.000 de mijloace tehnice, conform ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în sprijinul autorităților publice locale și centrale, în limitarea efectelor ninsorii și viscolului.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale