Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Comunicat de presă
"Sunt deosebit de onorat ca, în această zi sfântă pentru toți românii, Ziua Națională, ziua Țării căreia i-am jurat credință - România - să ofer cea mai înaltă distincție a Ministerului Apărării Naționale Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, una din marile personalități ale Ortodoxiei contemporane", a arătat ministrul Gabriel Oprea în cadrul ceremoniei solemne.
Ministrul apărării naționale a arătat că iubirea de Țară și credința în Dumnezeu sunt valorile fundamentale care i-au călăuzit pe români, de-a lungul întregii istorii a neamului: "Încercat de vremuri și de nevoi, poporul român și-a pus întotdeauna nădăjdea în Dumnezeu și a căutat sprijin în Armată. Nu întâmplător, cele două instituții fundamentale ale statului român, Biserica și Armata, ocupă primele locuri în ierarhia încrederii cetățenilor. De-a lungul ultimilor 150 de ani, prezența preoților în mijlocul trupei a contribuit hotărâtor la păstrarea unui moral ridicat al ostașilor noștri, precum și la menținerea credinței în victorie, în marile bătălii pe care armata le-a purtat întru libertatea și unitatea poporului român. Reînnodând tradiția străbună, magistral zugrăvită în versurile imnului național, "preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină," preoții se află alături de militarii români, oriunde își îndeplinesc misiunile încredințate, în țară și, mai ales, în teatrele de operații", a spus ministrul Oprea.
Ministrul Apărării Naționale a subliniat faptul că Emblema "Onoarea Armatei României", conferită în cadrul acestei ceremonii, "reprezintă o modestă recunoaștere din partea întregii oștiri, a contribuției Preafericirii sale la ridicarea prestigiului Armatei României în țară și în lume.".
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit pentru distincția oferită, pe care a considerat-o și un gest de apreciere a eforturilor preoților Bisericii Ortodoxe Române, care au fost alături de ostașii români în luptele purtate pentru realizarea Marii Uniri și în toate momentele importante ale istoriei naționale.
"Peste 600 000 de soldați s-au jertfit pentru ca Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul să fie alături de Patria mamă, de Regatul României, la care s-a adăugat, în 27 martie, în același an, 1918, Basarabia și în 28 noiembrie 1918, Bucovina. Armata a fost prezentă peste tot, a încurajat poporul și a reflectat dorința poporului. Considerăm că și astăzi, ca întotdeauna, trebuie să apărăm integritatea națională, integritatea demnității noastre românești și integritatea spirituală a poporului român", a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Emblema "Onoarea Armatei României" este cea mai înaltă distincție onorifică a Ministerului Apărării Naționale.
Biroul de Presă