Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Comunicat de presă
După aderarea la NATO, o preocupare constantă a Forțelor Aeriene din România și a celor din Bulgaria a fost aceea de a răspunde eficient noilor amenințări teroriste prin perfecționarea serviciului de poliție aeriană și, de asemenea, de a îndeplini misiunile pentru asigurarea suveranității aeriene în spațiul aerian național, cât și pe cele legate de securitatea spațiului aerian integrat al NATO.
Ținând cont de Sistemul Integrat de Apărare Aeriană al NATO și de obligațiile conexe cuprinse în directivele NATO, referitoare la poliția aeriană, Acordul stabilește cadrul juridic de desfășurare a misiunilor de poliție aeriană executate de cele două state și de cooperare pentru implementarea procedurilor de luare a deciziilor, inclusiv pentru operații transfrontaliere.
Acordul cuprinde prevederi referitoare la scop, principii de bază, responsabilitățile părților și autorităților competente, utilizarea spațiului aerian și a aerodromurilor, căutarea-salvarea și investigarea incidentelor și accidentelor de zbor, prevederi financiare și privind serviciile, jurisdicția, statutul juridic și compensarea daunelor.
Acordul semnat astăzi va fi supus ratificării de către Parlamentul României.
Tot miercuri, ministrul apărării naționale Gabriel Oprea s-a întâlnit, la sediul M.Ap.N., cu omologul său bulgar, Anyu Angelov. Întâlnirea celor doi oficiali a precedat ședința comună a Guvernelor României și Bulgariei.
În cadrul convorbirilor au fost abordate subiecte legate de relațiile militare bilaterale, de participarea la operațiile conduse de NATO, precum și aspecte ale cooperării în cadrul inițiativelor regionale din Europa de Sud-Est și din Regiunea Mării Negre.
Cei doi miniștri au apreciat nivelul foarte bun al cooperării militare, derulată în mai multe domenii și inițiative regionale, și au subliniat importanța dezvoltării acesteia în beneficiul întăririi stabilității în sud-estul spațiului Uniunii Europene și NATO și al dezvoltării capabilităților celor două armate.
Referindu-se la cadrul legislativ al cooperării militare și la semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria privind operațiile transfrontaliere de poliție aeriană, ministrul Gabriel Oprea a subliniat: "Acordul are o importanță deosebită pentru ambele părți deoarece creează cadrul juridic de desfășurare a acestui tip de misiuni, inclusiv pentru operații transfrontaliere (cross-border) și răspunde tuturor recomandărilor pe această temă, reiterate cu fiecare ocazie de către structurile operaționale ale NATO.
Acordul stabilește principiile generale de cooperare între părți, precum și completările naționale specifice care nu se regăsesc în reglementările NATO actuale în acest domeniu. Semnarea Acordului are o semnificație aparte oferind, în contextul excelentelor relații bilaterale româno-bulgare, un model de cooperare în acest domeniu, care poate fi utilizat și cu alte state din regiune", a declarat ministrul Gabriel Oprea.
În contextul cooperării regionale, ministrul Oprea l-a asigurat pe omologul său bulgar că România va continua să sprijine activ proiectele din cadrul Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM) și a apreciat că BLACKSEAFOR va continua să joace un rol important în creșterea încrederii și interoperabilității forțelor navale ale statelor riverane Mării Negre.
Ministrul Gabriel Oprea a punctat, în cadrul întâlnirii, importanța dezvoltărilor din domeniul apărării antirachetă, care reprezintă un subiect de actualitate pe agenda NATO, pentru care România și-a exprimat susținerea în mod constant.
"Această orientare pornește de la atașamentul României față de principiul indivizibilității securității și al solidarității aliate și urmărește dezvoltarea unui sistem care să asigure protecție împotriva rachetelor balistice pentru întregul teritoriu al aliaților europeni", a subliniat oficialul român.
De asemenea, ministrul Oprea a evidențiat faptul că sistemul american de apărare antirachetă care va fi instalat pe teritoriul României va reprezenta o contribuție semnificativă la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă în cadrul NATO, iar participarea noastră în acest proiect va reprezenta, în același timp, o contribuție națională la viitorul sistem al Alianței.
La rândul său, ministrul Anyu Angelov a apreciat că dialogul militar dintre cele două țări vecine se desfășoară la un înalt nivel și cu perspective certe de dezvoltare și a adresat ministrului Gabriel Oprea invitația de a efectua o vizită oficială în Republica Bulgaria.
"Consider că ministerele noastre pot coopera pe viitor chiar mai strâns în domenii de interes reciproc, cum ar fi securitatea regiunii noastre, unde România și Bulgaria pot identifica și promova poziții comune", a declarat ministrul bulgar al apărării.
În același context, ministrul Angelov a exprimat dorința părții bulgare de intensificare a dialogului bilateral, atât la nivel înalt, cât și în cadrul unor comitete de experți, în vederea explorării beneficiilor comune care pot rezulta în domeniul implementării conceptului de Smart Defense, lansat de secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, la București, pe timpul lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO.
Ministrul bulgar al apărării a felicitat România pentru semnarea Acordului cu Statele Unite ale Americii în vederea amplasării unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice în țara noastră. Ministrul Anyu Angelov a subliniat că inițiativa reprezintă un pas important în domeniul securității teritoriului european aliat și că această realizare este salutată de către Republica Bulgaria, al cărei teritoriu va beneficia direct de protecția oferită de sistemul american.
Biroul de Presă