Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESĂ
În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naționale Gabriel Oprea a înmânat Brigăzii Drapelul de Luptă, iar militarii au depus jurământul de credință față de drapelul acestei mari unități.
La eveniment au participat ministrul administrației și internelor Vasile Blaga, ministrul justiției Cătălin Predoiu, ministrul finanțelor publice Gheorghe Ialomițianu, ministrul muncii, familiei și protecției sociale Ioan Nelu Botiș, consilierul prezidențial Iulian Fota, senatori și deputați, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai Bisericii Ortodoxe Române, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, directorul structurii de informații a NATO, Karen Laino, atașați ai apărării din statele membre NATO, personalități civile și militare din conducerea instituțiilor sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională.
În alocuțiunea rostită cu acest prilej, ministrul Gabriel Oprea a subliniat complexitatea și importanța activităților desfășurate de detașamentele de informații în misiunile dificile desfășurate în teatrele de operații, acțiuni în care militarii își dedică viața îndeplinirii angajamentelor internaționale asumate de țara noastră, apărării Neamului și interesului național.
"Cred cu tărie că marcăm astăzi un moment de împliniri profesionale în activitatea întregii structuri de informații pentru apărare. Mulțumesc întregului personal al acestei mari unități, conducerii Brigăzii de informații militare pentru munca susținută, pentru eforturile lor de a dovedi încă o dată că avem o echipă puternică de specialiști și că suntem un partener și un aliat de încredere", a arătat ministrul apărării naționale.
Militarii din compunerea Detașamentului Special de Protecție și Intervenție, din subordinea DGIA, în cooperare cu Serviciul Medical Militar de Urgență al MApN (SMMU), au prezentat, cu acest prilej, exerciții demonstrative constând în proceduri specifice de acțiune din aria de responsabilitate și a fost testată capacitatea de reacție a elementelor specializate ale SMMU în acordarea primului ajutor medical de urgență personalului, pe timpul desfășurării activităților militare.
*
* *
În cei peste 150 de ani de existență, activitatea de informații militare a avut o contribuție importantă în promovarea și apărarea intereselor statului român.
După înființarea sa, în anul 1999, Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) a parcurs un amplu proces de transformare, adaptându-și forțele și misiunile la noile caracteristici ale mediului de securitate. Rezultatele acestui proces s-au reflectat în succesul structurilor HUMINT, IMINT și SIGINT ale DGIA, participante în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest.
Misiunile îndeplinite au impus, ca o necesitate obiectivă, constituirea Brigăzii de Informații Militare, structură integrată, caracterizată prin flexibilitate și capacitate ridicată de reacție, destinată întăririi sprijinului cu informații a factorilor de decizie.
Trei militari din cadrul detașamentelor de informații, sublocotenenții post- mortem Iosif-Silviu Fogorași, Mihail-Anton Samuilă și Narcis Șonei, și-au sacrificat viața sub culorile drapelului național, în timpul executării unor misiuni de tip HUMINT în teatrul de operații din Afganistan.
HUMINT: HUman INTelligence - informații militare culese și furnizate de surse umane.
IMINT: IMagery INTelligence - informații militare rezultate din culegerea, prelucrarea și analiza fotogramelor și imaginilor.
SIGINT: SIGnals INTelligence - informații militare obținute prin analiza comunicațiilor din spațiul electromagnetic.
Biroul de presă