Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESĂ
Secretarul de stat Viorel Oancea a prezentat mesajul ministrului apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, în care se arată că "sub comandă românească, Grupul Naval de cooperare BLACKSEAFOR are misiunea de a contribui la consolidarea bunelor relații, prieteniei și încrederii reciproce între statele riverane, prin dezvoltarea cooperării și interoperabilității între Forțele Navale și, alături de alte inițiative economice și politice, de a promova securitatea, stabilitatea și cooperarea în regiunea Mării Negre".
De asemenea, ministrul apărării naționale a subliniat că, la aproape zece ani de la semnarea Acordului de constituire a Grupării Navale din Marea Neagră, acest moment reprezintă un element de referință semnificativ deopotrivă pentru istoria, prezentul și viitorul Armatei României.
"Numărul de marinari și de nave care au participat la BLACKSEAFOR de la constituirea grupării și până în prezent, numeroasele exerciții care au fost efectuate, volumul documentelor elaborate pe parcursul anilor, precum și procedurile standard de operare exersate temeinic sunt dovezi concrete ale unei implicări exemplare pentru atingerea țelului", a transmis ministrul Gabriel Oprea în mesajul său.
Grupul de cooperare navală în Marea Neagră BLACKSEAFOR este conceput ca o forță care acționează "la chemare" și este activat de două ori pe an pentru a desfășura exerciții navale. Comanda acestei grupări este asigurată, potrivit protocolului de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care participă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Ucraina și Turcia.
Conform protocolului, România a preluat comanda de la Bulgaria. Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Cristea Cucoșel, asigură conducerea operațională, iar comandorul Constantin Ciorobea, comandant al Componentei Operaționale Navale, conduce gruparea de la bordul Fregatei "Mărășești".
În perioada 16-30 august, fregata Mărășești (România), fregata Salihreis (Turcia), nava de debarcare desant Yamal (Federația Rusă) și navele dragoare Cherkasy (Ucraina) și Priboy (Bulgaria) vor executa exerciții pe mare și vor face escale în porturile Varna (Bulgaria) și Sevastopol (Ucraina).
Biroul de presă