Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESĂ
Derularea Programului Avion Multirol se înscrie în Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, iar opțiunea pentru achiziționarea de avioane F-16 se circumscrie strategiei Statului Major al Forțelor Aeriene de realizare graduală a capabilităților operaționale aeriene, care are ca obiectiv final intrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter).
În acest sens, în cadrul strategiei sunt prevăzute etapele:
- etapa inițială presupune achiziția a 24 de avioane în uz tip F-16, variantă Block 25;
- etapa intermediară presupune achiziția a încă 24 de avioane noi F-16, variantă Block 50-52;
- faza completă presupune intrarea în serviciu a 24 de avioane F-35 JSF, concomitent cu ieșirea din serviciu a primului lot de avioane F-16 achiziționate inițial.
F-16 este un avion multirol capabil să execute misiuni de apărare a spațiului aerian, misiuni de lovire a țintelor terestre și maritime în toate condițiile meteo, ziua și noaptea, precum și misiuni de cercetare aeriană.
Configurația de echipare corespunde nevoilor de apărare a României și permite îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO. Avionul F-16 este o aeronavă cu performanțe tehnico-tactice testate în luptă, relevante fiind misiunile executate cu succes în operațiile din Irak, Balcanii de Vest și Afganistan. Toate aceste caracteristici tehnice și de performanță de cel mai înalt nivel satisfac cerințele operaționale inițiale ale Forțelor Aeriene Române.
Achiziția aeronavelor F-16 în uz va face obiectul unui acord între guvernele României și Statelor Unite ale Americii. Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliarde dolari SUA, costurile incluzând: 24 avioane revitalizate și complet echipate, asistență tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani și pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant și tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniția, armamentul, costuri administrative.
Instruirea personalului se va desfășura în baze americane, la standardele de pregătire ale Forțelor Aeriene ale SUA, până la obținerea nivelului de operaționalizare și implementare completă a acestui sistem.
Avioanele care urmează a fi cumpărate sunt avioane aflate în uzul Aviației Militare Americane și au o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani (2500 - 3500 ore de zbor/avion), primele aeronave urmând să ajungă în România în anul 2013.
Biroul de presă