Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT DE PRESĂ
Pe parcursul convorbirilor oficiale au fost abordate aspecte ale cooperării militare bilaterale, ale participării României la operațiile internaționale, precum și colaborarea dintre cele două armate pentru identificarea soluțiilor comune la provocările actualului mediu de securitate. Pe agenda de discuții s-au aflat, de asemenea, subiecte referitoare la procesul de integrare a forțelor armate române în structurile militare ale N.A.T.O. și U.E., precum și proiectele de modernizare a forțelor armate.
În contextul împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Populară Chineză, ministrul apărării naționale a subliniat importanța prieteniei tradiționale româno-chineze. Domnul Gabriel Oprea a evidențiat, de asemenea, deschiderea manifestată de țara noastră pentru cooperarea militară cu China, în diverse domenii: "Suntem interesați de consolidarea relațiilor militare bilaterale pe mai multe planuri, inclusiv în domeniul învățământului și al exercițiilor de instruire în comun, asemănătoare celui desfășurat anul trecut cu vânătorii de munte, la noi în țară și dorim, totodată, intensificarea dialogului politico-militar la nivelul celor două armate".
Ministrul a apreciat înființarea, în cadrul Departamentului de limbi străine al Universității Naționale de Apărare din București, a laboratorului de învățare a limbii chineze, primul de acest gen din sud-estul Europei, precum și perspectivele de transformare a acestuia într-un Centru Regional pentru învățarea limbii chineze.
Amiralul Gheorghe Marin, șeful Statului Major General, a evidențiat dezvoltarea cooperării militare româno-chineze: "În ultimii ani, am extins planurile de colaborare dintre armatele noastre. Desfășurăm exerciții de instruire în comun - anul trecut un astfel de exercițiu a avut loc în România, anul acesta va fi în China -, derulăm programe privind schimbul de cursanți și avem activități comune în domeniul topografiei militare."
Referindu-se la activitățile viitoare, amiralul Marin a subliniat că armata română are în vedere dezvoltarea cadrului de colaborare cu armata chineză prin includerea unor noi domenii, cum ar fi schimbul de experiență privind prezența în teatrele de operații, și cooperarea în domeniul forțelor navale: partenerul chinez este invitat să participe cu o navă la exercițiul de tip Passex ce se va desfășura, în acest an, la Constanța.
La rândul său, generalul Ma Xiaotian a apreciat că relațiile excelente de prietenie dintre cele două țări sunt rezultatul bunelor relații politice existente între România și Republica Populară Chineză, subliniind că prietenia dintre popoarele noastre este binecunoscută, iar relațiile dintre cele două țări au fost, în decursul timpului, dintre cele mai bune, bazate întotdeauna pe principiile egalității și respectului reciproc. "La fel ca și dumneavoastră, suntem preocupați de întărirea și dezvoltarea relațiilor militare bilaterale, care reprezintă o parte însemnată a cooperării dintre țările noastre", a menționat oaspetele chinez, la întâlnirea cu ministrul Gabriel Oprea.
Programul delegației militare chineze cuprinde vizitarea Universității Naționale de Apărare "Carol I" și inaugurarea Laboratorului de limbă chineză.
Delegația chineză se află în vizită oficială în România, în perioada 30 ianuarie - 2 februarie 2010, la invitația locțiitorului șefului Statului Major General al Armatei României, general-locotenent Ștefan Oprea.
Biroul de presă